Jaktdagbok 2010

Arkiv:

Jaktdagbok 2008

Jaktdagbok 2009

 

Länk! FILM MED SKORPAN

Film!  Gullan 7 mån. driver hare! 091001

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Måndag 15/11

Kylan har tagit ett stadigt grepp hos oss, vi har haft nog så kallt sista veckan och det ser heller inte ut att bli mildare kommande vecka. Veckan innan allhelgona var vi däremot ut flitigt, flest jaktdagar har nu Gullan fått. Hon utvecklar sina färdigheter allt eftersom, arbete på slag och upptaget har länge varit hennes starka sida men nu börjar hon även bli bättre på att reda ut tappter, så vi hoppas på fler tillfällen att ta oss ut i skogen.

Vi hade planerat en jakttur i lördags men termometern stod på drygt - 13 så vi ställde in, söndag däremot var vi ut med Gullan i - 11 och det gick bra. Hon tog strax efter åtta upp en hare som hon höll på med tills kvart över elva, då med ett par längre tappter (45 o. 50min vardera) och även några kortare, så vi hade i alla fall en trevlig dag trots kylan.

 

 

 

 

 

i början av november, vita harar på barmark... och så Gullan.

l

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.... vinter.

Måndag 1/11

 

Vi har varit en hel del i skogen sista tiden bland annat har vi försökt kolla lite provrutor till Överkalixprovet vilket hölls i helgen som var. Gullan t.ex. hittade bra slag ena dagen och gjorde ett bra sökarbete men mickel hade under natten hunnit före och allt hon hittade var resterna efter en jösse. Hon tog stolt med sig en baktass hem. Annars har hararna varit besvärliga sista tiden. Överkalixprovet blev inget snöprov i år, istället blev det vita harar på barmark och nyckfullt väder.  Skorpan hade en bra dag på lördagens drevprov och hade turen att få två harar på benen 95 min + 65min vilket gjorde att hon vann klubbmästerskapet och det med ett drevcert.. det var en mycket trött Skorpa efteråt. Gullan är ännu inte redo för drevprov hon är annars bra på upptag och sätter god fart på hararna som t.ex. idag, har aldrig sett en hare med sån fart i och för sig var det nedförsbacke...

 

... alltid något.

Vi har sedan länge varit nöjda med våran Skorpa.

Söndag 17/10

 

Det har kommit lite nysnö sista dagarna men nu ligger snön endast fläckvis kvar, synd att säga men det skulle behöva komma lite mera snö så att hararna buktar bättre och inte drar iväg på långskjuts. Skorpan fick sej i fredags en vit hare efter ett drev kring stenhällar och rullstensåsar. Gullan fick samma dag ett sent upptag men tappade sin hare på likartat område (stenhällar), även idag har Gullan hittat en hare men den gick till bebyggelse efter att hon löst första tapptet.

En dag utan färska slag...

Skorpan med vinterns första vita hare.

.... allt kortare dagar

Måndag 11/10

 

Hararna börjar nu bli ordentligt vita och det verkar kunna bli alla möjliga slags drev. Vi har två gånger kunnat jämföra hur Skorpan respektive Gullan driver samma hare och det var ju lite intressant. Gullan har större tryck på haren och det verkar gå fort, undan Skorpan verkar de bukta mer men det återstår väl att se hur det utvecklas för Gullans del. Tre av gångerna har dreven gått till en större bilväg och vi har fått bråttom att koppla, senast idag när Skorpan fick upp en i stort sätt vit hare som efter en dryg timmes drev drog iväg och sprang flera hundra meter efter asfaltväg (mötte haren med bilen). Det blir väl så småningom mindre vägspring när det kommer lite snö. Första snön syntes förresten i söndags.

   

Tidiga mornar och alla blir kvällströtta...  här en vanlig syn när man ska gå och lägga sig.

 

Söndag 3/10

 

Veckans jakt har gått relativt bra, hundarna har fått ett par jaktdagar var och vi har bl.a. hittat en rätt så bra övningshare åt Gullan.

Så i fredags fick Skorpans vägspringare bita i gräset, även denna gången höll den sig mycket efter vägen. Gången innan drev hon en hare mot en mer trafikerad väg vilket inte var så kul. Annars vad gäller vädret har det varit en del frost sista veckan men kommande dagar verkar det åter bli lite varmare... brittsommar.

                     ... klara, kalla frostmornar

           Skorpans väghare

... vackra höstfärger

 

Söndag 26/9

 

Vi har varit ut ett antal gånger och flest jaktdagar har Gullan fått, dels p.g.a. att hon antagligen kommer att löpa på nån vecka och då kommer förstås Skorpan att få desto mer tid i skogen och dels för att hon ju faktiskt går i harskolan och måste bättra på betygen. Gullan fick sej en jösse förra lördagen i hopp om att glömma klövvilt, hon är annars full av jaktlust och mycket arbetsvillig så det är bara fortsätta att förlägga fritiden i skogen. Husse och Skorpan har hittat en listig hare som gillar att springa väg, hittills 2-0 till haren men hund och husse är ju envisa ... i och för sig har den varit ett par gånger inom skotthåll men då var det kafferast.

.... är det inte morgondimma så är det regn och rusk.

... en nöjd Gullan

... en nöjd Skorpa efter en jaktdag.

 

Torsdag 16/9

 

På flera sätt har det varit en händelserik tid i skogen, älgjakten har pågått intensivt och som så ofta nuförtiden så kom det ordentligt med värme samtidigt med älgjaktsstarten. Gullan försatte oss i en mental svacka, efter sitt rådjursdrev spädde hon på med att driva ren två dagar senare och cementerade svackan med att parfymera sig med lort och förstöra ytterligare en jakttur, samtidigt inser man att det hädanefter antagligen bara kan bli bättre?

Sista två jaktdagarna har Gullan i alla fall tagit upp och drivit hare. Natten till idag spöregnade det till sex i morse så Gullan hade tur som fick upp en jösse, det var en liten en som gick 1 km rakt bort och sen ville den inte springa utan rörde sig mycket snävt. Gullan visade stor jaktlust och arbetade ihärdigt. Skorpan har fått bli hemma flera mornar eftersom det varit älgjägare överallt, men igår fick hon en jakttur och tog trots regn upp en hare efter 20 min. Haren gick efter en timmes drev in i byn varvid hunden kopplades.

.... en svacka... som sagt.

.... fortfarande fel drevdjur... groda.

 Åkerbäret har ett par blommor i värmen!

Hösten bjuder på vackra kontraster.

 

Fredag 3/9

 

Vi har varit ut tre dagar i rad och på det stora hela har det gått bra. Hundarna har fått upp hare, hare av skiftande storlek. Gullan hittade en i kaninstorlek vilken sprang rakt mot bebyggelse och tog in under närmsta uthus. Senare samma morgon tog hon upp ytterligare en hare som hon hade en 45 min effektiv drevtid på. Hon löste även en del tappter, så hon utvecklas allt eftersom.

Tyvärr tog Gullan och drev rådjur på fredag, länge och väl dessutom, vilket saboterade litet även för Skorpan eftersom vi var båda två för att lokalisera Gullan. Skorpan som är rutinerad och säker  börjar nu komma i form så undan henne blev det skjutet en hare under torsdagen. Jägarnas form ska inte kommenteras... har så smått lärt sej använda ny teknik, gps pejl.

.....var är jycken???

...var var???

...fattar ingenting... grrrr

...nu är det mobilsvar hos jycken!

Skorpan med årets första hare, hon fick ligga i ordentligt för att få upp den. Terrängen var full av stora stenar och det tog drygt två timmar innan den var på fötterna, sen gick den i stora bukter och en del efter väg.

 

Söndag 29/8

 

Förra helgen blev det säsongens första släpp för jyckarna. Även den här helgen har vi varit ute och båda hundarna har nu drivit ett flertal gånger. I lördags drev Gullan 40 min hare och 1 min ren. Skorpan håller i sina harar bra men behöver lite tid att komma i fysisk toppform . Det är även nog så varmt en bit in på förmiddan.

Efter lördagens skogstur, Skorpans tredje denna höst, så tyckte hon sej tydligen förtjäna lite fika.

 

                                                                    

   ....redo att fika

                    ... den där blåbärskakan               ... jag vill ha kaka nuuuu!