Jaktdagbok 2009

 

Lördag 30/1 2010.

Nu får vi allt erkänna att jaktsäsongen är förbi för vår del. Det får istället bli nån spark och skidtur med hundarna och sen en välbehövlig paus innan nästa höst!

(bilden är sen 2007)

 

Torsdag 10/12. Nollgradigt och lite snö, inte riktigt normalt den här tiden. Lingonriset sticker fortfarande upp!

Var ut med Gullan idag, det var gott om spår, men många såg ut gamla. Vid halv elva tog hon upp ca 400 m bort och drevet buktade bra, efter 40 min fick hon tappt. Jag hade då närmat mig drevet och passade på att prova blåsa in henne och det gick bra. Hon fick fortsätta att söka på tappten och efter en dryg timme fick hon åter upp jösse, som hon drev ytterligare 20 min. Men sen blev hon nog så envis på tappten och gav sig inte förrän efter halv tre och då var det alldeles mörkt och en bra bit att gå hem...

Söndag 6/12. Erik har varit ut med Skorpan både lördag och söndag. Efter tre veckors frånvaro från skogen var båda två aningen ringrostiga. På lördag blev det dötappt för Skorpan efter två timmar men på söndan kom hunden  igång ganska väl och drev dan ut, husse kom däremot inte i skottläge någon av dagarna. Hans mesta närkontakt med hare var i onsdags på andra sidan skyltfönstret på NK`s! Vilket han glatt förevigade...

                                                                                             NK`s hare.         

Söndag 29/11. Fick en trevlig skogstur med Gullan i lördags, men inte kändes det som vinter längre. Väldigt blött i marken, obefintliga isar,  mycket vatten i diken - det strömmar t.o.m. Endast haren var vit som snö. Gullan tog upp jösse efter en dryg timme och drevet gick en sväng i berget. Så kom haren tillbaka i samma spår där första slagen fanns, på endast 3 meters håll. En stund senare kom Gullan i full fart och tyckte att jösse borde ha sprungit rakt fram. Hon hittade spårlöpan efter en stund o. drevet gick ytterligare ett varv i berget, där hon fick tappt. Strax efter såg jag åter haren, ca 60 m bort, sittandes på vägen för att fortsätta nedåt.  Gullan kom efter 20 min och markerade med ett fåtal skall löpan, sen drev hon ner till myren. Jag var tvungen koppla henne när spåret gått över stora diket - för säkerhets skull. Gullan var inte nöjd men får en ny chans en annan gång...

Det blir kallare nu men så fort husse blir kvitt snuvan och vädret tillåter ska Skorpan få en jakttur... gäller bara att komma ihåg pannlampan, och gärna ha nån med sig.

Dagarna är så korta.

Tisdag 17/11.  Snön på bilden ( från i fredags)  är nu ett minne blott, det började regna söndag eftermiddag och höll i sig över ett dygn, endast is och slask är kvar. Det var bra med tillgång på hare under Överkalixprovet och det mesta gick mycket bra, ingen blev kvar i skogen förutom 9 av 10 harar. Skorpan nötte igen upp sår på sina framtassar och måste nu få vila ordentligt. Hon slutade på en tredje plats med en 1:a Ha, 46 Ep.

Idag har Gullan fått en dag i skogen, och den började hon med ett rådjursdrev, som tur var kom rådjuret rakt på och efter lite gorm  fick jag kopplat Gullan. Vi bytte ställe och vid elva tog hon upp en stor vit hare, drevet gick på ett svårt ställe före en unghund - klipphällar - men hon löste en tappt och låg i... hon verkar vilja bo i skogen... precis som mamma sin.

Söndag 8/11.Vi for ut med varsin hund lördag morgon men det har snöat fredag - lördag och inga färska spår fanns att hitta. Hundarna markerade i alla fall att det finns hare på båda områdena. Skorpan har inte alldeles bra i framtassarna och får nu vila fram tills Överkalixprovet.

Lördag 31/10. Tog med Skorpan för att kolla upp en provruta till Överkalixprovet, att det finns hare där visste vi men vi ville se hur ett ev. drev skulle gå. Hon fick upp en hare efter 25 min. och haren gick snävt och lite hackigt drev, och efter 30 min drev såg vi blod i hundens spår och kopplade. Det är alldeles för skarpt hos oss just nu.

Vi åkte hem och bytte hund för att titta lite på en annan provruta. Där finns också bra med hare men Gullan fick inte upp någon, däremot sökte hon ihärdigt länge och ville helst inte ge sig.

Torsdag 22/10.Tog med Skorpan till skogen idag. Släppte vid 7.30 och fick vänta ett par timmar på upptag tills 9.45 ca, haren låg högre upp i berget än väntat och drevet buktade bra runt berget och gick flera gånger nedåt för att  åter komma upp i berget. Skorpan höll i hare tills kvart över ett, då haren visade sig för första gången och kom rakt emot i skjutriktningen. Skorpan var allt lite nött i tassarna och får nu vila några dagar. Imorgon blir det mest troligen en tur med Gullan.

 

Skorpan blev irriterad runt klofästena och fick värma sig i  jackan efter drevet.

Söndag 18/10. Vi var ut med båda hundarna igår. Föret är inte bra, efter snön kom så har det regnat och frusit på så det är isigt och vasst. Skorpan fick i alla fall upp efter en kvart men det verkade inte så lätt drivet och efter ett längre tappt och ett par timmar i  skogen så  var hon lite sårig i tassarna och Erik kopplade henne.  Gullan å sin sida hade en tjorvigare dag, på första området hade hon något som skrämde sig (... en älg kanske?) så hon skällde mot skogen och betedde sig inte så bra. Vi bytte ställe och mot slutet av dan tog hon sent omsider upp jösse, kl. 13.30. Det blev en kvarts drev upp i berget och sen tappt, vi lät henne söka ca 1 tim. på tappten men sen fick det räcka. Gullans tassar har klarat sig bättre, Skorpan har slitit betydligt hårdare dom dagar hon varit i skogen. Men när Gullan kommer igång och hittar slag så visar hon ofta  stor arbetslust.

Lördag 10/10. En knapp decimeter snö och -10 grader kallt. Det blev en tidig vinter i år, och hararna som inte hunnit bli vita ännu. Skorpan fick jobba länge innan haren var rest och efter att den gått en vända upp mot berget gick den drygt 2 kilometer rakt norrut. Hunden hade en inte alltför lätt dag dessutom blev hon irriterad i tassarns eftersom det var lite skarpt.

Gullan å sin sida fick inte upp idag, hon fick en kortare dag i skogen då Erik kom och försökte hjälpa till att passa på Skorpans hare och det lyckades han nästan med.... han blev omsprungen bakifrån av haren!

Tisdag  6/10. På morgon blev Skorpan allt lite besviken när hon fick stanna hemma samtidigt som lilla Gullan fick en tur i skogen. -4 grader och en  aning snö, lite kall blåst så det var bara att elda. 20 i 8 tog hon upp haren, efter 5 min hade drevet gått ner till vägen. Gullan sökte till att börja inte nog långt på tappten men efter att jag följde med en bit tog hon successivt spåret bit för bit. Hon jobbade bra och kollade kanterna. Ett par hundra meter efter vägen så fann hon åter löpan, fastän ett par timmar hade gått  så fick hon upp efter en liten stund... och ännu ett 5-7 min drev. Sen efter en liten vända uppåt hade haren tydligen korsat vägen till nedre sidan där Gullan åter tog igång ett kortare drev på nån min. Därefter gav vi oss strax efter 12. Idag gick haren i vidare bukter och undgick att bli sedd. Nytt försök till helgen, då ska även Skorpan få jaga.

Torsdag 1/10. Tog med Gullan till samma ställe som sist. Första halvtimmen betedde hon sig som en kossa på grönbete och retades mest. Vi gick högre upp i berget och då började hon jobba på slag. Det var frost på morgon så helt lätt var det förmodligen inte. Upptaget lät vänta på sig men strax efter 10 tog hon upp en jösse. Den passerade snart på några meters håll. Det blev ett 20 min drev, sen svamlade Gullan en del för att sen 10.50 åter ta upp haren och drev 5-7 min  sen tappt, så 11.50 drog drevet åter igång igen ca 5-7 min drev. Sen 12.45 ett tredje försök ca 10 min men då sprang haren mest troligen ner till vägen där jag till slut kopplade hunden vid tvåtiden. Vi hade en bra dag i skogen och totalt såg jag haren fem gånger, ena gången efter påstick med hunden endast nån meter efter sig... det var livat. Gullan gjorde  misstag främst i början av drevet men man ser att hon gör framsteg, jaktlusten var stor idag och hon hade inte lust att sluta.

Filmade lite det bästa missades dock.

 

 

Det har blivit en hel del brasor sista två jaktdagarna med Gullan. Dels börjar det bli kallare, frost och minusgrader på mornarna, dels måste hon i lugn och ro få söka på slag och få tid på tappten.

Måndag 28/9. Åkte ut med Gullan som efter drygt en timme tog upp haren, det blev ett hackigt 15 min drev men hon låg kvar och sökte på tappten ett par timmar så det kändes ut bra. Matte hade gjort sig en ordentlig brasa strax innan upptag och hann elda upp en stor rishög innan vi medgav haren som dagens vinnare. I slutet av veckan ska Gullan få ett nytt försök på lillharen ...

Söndag 27/9. Skorpan och Erik hade tidigt på morgonen igång en liten sistakullare, hunden fick driva den ca en timme. Erik tog fast Skorpan på drevet, den passar bättre som träning till Gullan. Andra släppet blev det upptag på en större hare, drevet gick vida omkring i stora bukter bl.a. upp i Lombberget, där blev det ett par tappter. Skorpan redde ut tappten och drevet fortsatte, det tog ca 2.45 tim innan haren sköts. Matte var ut med Gullan men det blev inget upptag idag men imorgon ska vi försöka hitta den lilla haren som Skorpan sparade åt oss.

 

....matte anslöt sig som passkytt och nu var haren  större...

 Torsdag 24/9. Idag råkade matte och Skorpan på en hare av äldre modell. Haren sågs endast vid upptag fastän Skorpan höll i gång den i närmare 4,5 timme. Till att börja buktade drevet inom närområdet men gick sedan ned till en väg och bitvis till nästa berg, sen när matte var där gick den tillbaka. Så höll vi på ett par gånger, den här jössen sprang vitt ikring. Det blev inga längre tappter förrän på slutet och då rörde det sig om en kvarts tappt förutom sista som blev dötappt på vägen. Då hade bilar och en kall regnskur passerat. Det hade behövts en passkytt till för att få jösse men Erik var ute med Gullan, som hade ett kortare drev på en hare som dom stötte upp.

....Skorpan börjar vara i god form,

här en tidigare bild från en fjälltur.

Söndag 20/9. Var åter ut med varsin hund, Skorpan tog  efter ett ganska långt slagarbete upp en mindre hare, som efter ca en timmes drev gick i pass för Erik . Hon tog senare upp ytterligare en hare men det började kännas ut nog så påfrestande, torrt och varmt dessutom blev ju gårdagens jakttur ganska lång.

Gullan hade idag slag, sökte relativt bra men uppenbarligen inte riktigt på rätt ställe, det var nämligen den haren Skorpan tog upp i släpp nr 2.

 

 

Gullan är och försöker roffa åt sig Skorpans hare...

 

 

.....så går det när man lämnar kaffet hemma!

 Lördag 19/9. Skorpan tog efter ett ganska långt slagarbete upp en hare som säkert hade varit med förut, den gick på långtur och bytte berg. Efter en hel del funderande, pejlande och tips infångades hon vid en asfaltväg. Vi gjorde ett nytt släpp vid tiotiden, men den haren fick hon inte fatt i. Gullan däremot hade mera flyt i sitt andra släpp för dagen.

Gullan hade idag upp två harar, en tidigt på morgonen som blev ett knappa tiominuters drev. Men sen på förmiddan tog hon tjugo i tolv upp nästa jösse (på nytt område).

Andra upptaget  drev hon ca 7min sen tappt, men efter 10 min hittade hon haren åter och drev 10 min till upp på en väg, där blev det  för svårt. Husse var allt lite överraskad av andra upptaget...

 

Foto; Emil Nilsson

Tisdag 15/9. Var ut med Gullan på morgon. Hon hittade bra slag i en åkerkant och fick efter ett tag upp haren. Det blev ett kvarts drev innan jösse lurade bort hunden, hon jobbade sen länge ihärdigt för att hitta den igen men utan att lyckas. Vi får göra ett nytt försök en annan dag.

Söndag 13/9. Idag fick Gullan, 7 mån.  sin första hare. Hon sökte till en början ut lite tveksamt, men när hon väl kom till rätt kant så kom upptaget ganska snart. Det blev ett femminuters drev, sedan tappt. Vi hade borta haren i nästan 2 tim, men hittade åter färska slag nära upptagsplatsen och då kom nästa upptag snabbt. Den här gången buktade haren en vända för att  åter komma mot upptagsplatsen, men där stod nu matte. Här efter ska hon få driva längre och klara ut fler svårigheter så att hon lär sig mer ...och mer.

Erik var med Skorpan och hon hade bra tryck på haren men den gick ur området på långskjuts och syntes bara till en gång på långt håll. Erik fick gå nån kilometer ...motion.

Gullans allra första hare !

 

 

 

 

Lördag 12/9. Gullan mötte Hälge!

Vi hade vilodag från harjakten, sparade hundarna till söndagen.

Foto; Emil Nilsson.

Var och kollade när jaktlaget bogserade hem Hälge (6 taggare). Erik assisterade.                                   Foto; Emil Nilsson.

Torsdag 10/9.

Fortsatt god jaktlycka, idag föll höstens tredje hare efter ett två timmars drev med Skorpan. Haren sågs fem gånger innan skottet. Vi bytte sen område och släppte på nytt och hon tog ganska raskt upp en ny jösse. Den gick efter en stund över en blöt myr, när vi väl fick fatt i hunden valde vi att koppla, det började värma på ordentligt och vi hade varit ute länge nog. Det blåste kraftigt idag och drev nr. 2 var svårare att följa.

För Gullan blev den kraftiga blåsten för svår men hon blev säkert nån erfarenhet rikare.

Söndag 6/9.

Var idag ute med hundarna på var sitt område, tyvärr så började det regna och det höll i sig hela dan.

Gullan har gjort en del framsteg de  två sista  gångerna, idag var näsan i backen så gott som hela tiden. I början på morgonen var hon borta en hel timme på slagarbete, tyvärr fick hon inte upp den haren. Hon visade  stor arbets- och jaktlust hela dan, och även större självförtroende än tidigare.

Skorpan å sin sida sökte på slag i flera timmar utan upptag, så vid halv tio tog matte med Gullan till Erik o. Skorpans område och så släppte vi på ny tänkbar hare varvid Skorpan tog upp efter ca. 20 min. trots regnet. Då passade Gullan givetvis  på att få driva lite hon också och det tjorvade nog till det hela så något längre drev blev det inte, drygt en halvtimme.

                                                                              var???

 

 

 

...i dag fick vi nöja oss med frisk luft,  en hel del motion och ett kortare hardrev, men sämre kan man ha det.

Torsdag 3/9.

 Var åter ut på harjakt idag, nu blev det mattes tur att få en jösse, bjöd sen Gullan på en smakbit (en njure) så hon blir lite taggad. Skorpan jobbade på ihärdigt, fick upp efter två timmar. Hon höll i haren i 1 timme och 45 min. med ett lite längre tapp efter första halvtimmen, sen flöt drevet på bra. Eftersom det är varmt tar vi reda på haren samma dag, flår styckar och låter den ligga i kylen några dagar.

Tisdag 1/9. Harjaktspremiär!

Erik med höstens första hare för Skorpan, hon gjorde det bra och höll i haren i 2 timmar och 40 minuter.

Gullan var  på ett annat område och fick faktiskt upp en hare vid halv nio tiden, det blev ett 15 minuters drev, klart godkänt. Sen fick hon ju nosa på Skorpans hare.

Lördag 29/8.

Jaktstarten närmar sig och visst har vi provsläppt både Skorpan och Gullan. Skorpan är ju rutinerad och håller ofta i sina harar i timtal så hon verkar komma snabbt i form. För Gullan, snart 7 mån, är det ju bara början men hon har i alla fall drivit hare några gånger, än så länge tio minuters drev.