2008 års jaktdagbok

Lördag 6/12. För vår del är jaktsäsongen slut sedan ett par veckor tillbaka, vi har fått en hel del snö och Skorpan är mitt i löpningen men vi är förhoppningsvis i skogen nästa höst igen.

            Regnet har gjort det skarpt!

Söndag 16/11. Vi tänkte oss ut i går men tyckte att det var nog så kallt -13, på morgon var det bättre med -8. Det var skarpt före, det snöade under veckan och på det en del regn innan det frös till. Det hade hellre fått vara  lite mer snö, så haren skulle bukta mer. Vi gjorde oss en eld på morgon och efter en stund tog Skorpan upp, utan något väckskall. Efter nåt tag gick drevet efter vägen till gårdarna och hunden hamnade ner mot älven. Vi valde att koppla henne eftersom isen ännu inte är pålitlig. Vi släppte på nytt ställe men kopplade efter en dryg timme. Hon var lite irriterad i tassarna. Egentligen väntar  vi mest på att Skorpan ska börja löpa när som helst, men lite motion både för oss och hunden är ju inte helt fel.

Måndag 27/10. Idag åkte Skorpan och jag tillsammans med Emil och Veronica ut till Räktjärv. Efter ett långt slagarbete blev det upptag tio över nio, drevet gick uppåt och vi efter. Hunden gjorde det bra och höll igång haren tills strax efter ett. Jägarna var mindre bra, tre bommar! Vid ett tiden var det jägarna som tröttnade - inte hunden.

27/10. Det har varit en intensiv vecka med jaktprov och långa dagar i skogen. Skorpan gjorde det hon kunde under sin provdag och vi hade både otur och tur på en och samma gång. Hon tog upp första haren redan efter en kvart men jösse gick under ett antal stenar ca 30 min. senare. Släpp två gav inte tillräckligt lovande slag. Släpp tre resulterade efter ett långt slagarbete i upptag ca 14.10, med 20 min. kvar av provdagen. Skorpan kopplades på fullt drev efter att provtiden tagit slut och att haren just passerat oss på nära håll. Det första drevet sammanräknades med det andra och räckte till ett bra tredjepris, två minuter från ett andrapris. Med sitt tredjepris vann Skorpan klubbmästerskapet för tredje året i rad.

Söndag 19/10. Vi har försökt kolla upp de provrutor som är tänkta till till helgens klubbmästerskap. Vintern har nu börjat visa sig med minus fem grader på söndagsmorgonen och  även med de första snöflingorna. Isen har börjat lägga sig och hararna är vita. Under veckan väntas dock mildare väder.

Söndag 12/10. Idag var Erik och Skorpan till skogs, hunden tog upp jösse strax före åtta, drev med bra tryck tjugo min. till den kommer upp på vägens vändplan, där den passerade på 50 m. den var till stor del vit. Skorpan söker av vägen och hittar löpan 700m längre bort. Det blir en sväng i skogen, upp på vägen, ut i skogen igen för att komma ned på vägen...inget riktigt drev, Skorpan plockar snarare meter för meter. Mycket tid för husse att fika. Fem i tolv kommer påsticket, 45 min drev följer. Först en stor bukt, sedan över Mjöträskån och upp på landsvägen, husse tar bilen och möter Skorpan drivandes på vägen, fel plats för drev och en sjöblöt hund kopplas.

Fredag 10/10. Idag var det bättre väder, strax under noll på morgonen. Tog Skorpan till Räktjärv för att testa ev. provruta till Överkalixprovet. Det finns alltid hare där men där brukar också jagas en del. Skorpan tog upp vid åttatiden, 5 min senare passerade haren mig på 10 m, på väg upp i berget. Andra svängen uppåt stod jag på hällarna när jösse passerade snett bortåt. Förmodligen stötte jag haren då drevet bar iväg utom räckhåll för pejlen. Dumt nog lufsar man då iväg lite på måfå för att sen konstatera att de gått tillbaka, bara vända om. Jag såg haren ytterligare en gång när den tassa ut på en vid rullstensås, det var antagligen inte första vändan där. Passade strax därpå att koppla hunden vid ett tappt, då var klockan nästan tolv.

Torsdag 9/10. Åkte ut med Skorpan vid halvsju tiden, en kvart efter släpp började det regna, ett par plusgrader och regn - kallt!  Efter ca en halvtimme tog hon upp haren. Hon gjorde ett bra jobb i regnet och haren höll sig tacksamt nog inom området. Fick se den fyra gånger varav jag sköt bom den första, sen sprang den som tusan. Den gjorde flera dubbellöpor och var lika underhållande som oåtkomlig. Kändes ut lite bekant. Vid halvtolv kopplade jag hunden, hon hade tydligen inte känt att det regnade och ville inte ge sig, men det gjorde jag. Skulle haft med regnkläderna.

Måndag 6/10. Borta bra men hemma bäst! Nä, Gränsälvskampen blev mest en besvikelse. Tredje gången för våra beaglar på samma ruta i Akusjärvi och inte gick det nåt bra denna gången heller.

I morse åkte Skorpan och jag ut strax före sju, det regnade ordentligt i natt och även lite lätt på morgon. Vid halv åtta släppte jag hunden och halv nio var drevet igång. Drevet gick i vida bukter och jag fick se haren ett par gånger, det blev drygt en timmes drev innan jösse lurade bort Skorpan. En liten hare.

Söndag 28/9. Idag fick vi en riktigt fin jaktdag, med tanke på Gränsälvskampen kanske mer välbehövligt för husse och matte än för hunden. Skorpan fick ett snabbt upptag och sen gjorde hunden ett bra jobb. Hon klarade bl.a. ett flertal vägtricks och vi fick se haren åtta gånger varav tre vid påstick efter tappt. Nu blir det ingen fler jaktdag innan Gränsälvskampen.

En liten jösse...Fredag 26/9. Sista tiden har jakten gått sådär. Den här tiden börjar lövet falla allt mer och förmultning bl.a. försämrar vittringsförhållandena? Skorpan har inte sett ut riktigt i form så vi har gjort färre turer och inte så långa dagar. Idag tog Erik o. jag oss semester för att jaga, tyvärr vaknade vi till smattret av regn. Det regnade inte så mycket så vi åkte ut i alla fall. Skorpan visade god jaktlust och  tio i sju hade hon färska slag, ca tjugo min. senare var haren uppe. Den sprang 1,5 km efter vägen och på väg tillbaka sköt Erik den. Vi gjorde ett till släpp men det kom ganska kraftiga regnskurar emellanåt så vid tiotiden avslutade vi dagen.

Lördag 13/9 o. söndag 14/9. Lördagen hade frosten lagt sig under tidig morgon -3 grader, slagen Skorpan hittade var inte i närheten av legan och frosten verkade sätta stopp för tillräckligt bra spår. Så vid halv tio gav vi upp. Söndagen blev också lite konstig. Hon började med en liten hare som hon aldrig fick till att springa ordentligt. Efter tio bestämde vi oss för att byta ställe och gå runt berget för att eventuellt släppa på andra sidan. Väl där markerade Skorpan slag och tjugo över elva var haren på bena, den här gången var det en större modell. Vid halv ett tog vi fast hunden - då hade hon drivit ett par vändor kring klipphällarna. Det började bli torrt och varmt och en bra bit att gå...harjakt är bra motion!

Onsdag 10/9. Graderna var på minussidan och dimman var låg tät på morgon. Vi släppte Skorpan strax före halv sex, tjugo i sex var jösse på bena. Det var en mindre hare och drevet buktade snävt och första timmen väntade vi förgäves att hare skulle gå ned till vägen. Ett tag efter sju började vi leta oss uppåt Kattisberget, sen var Erik tvungen att åka till jobbet (stackare!). Så Skorpan och jag blev kvar i berget. Jag letade mig ett pass ovanför drevet och efter ca en kvart kom haren uppåt. Skorpan hade gärna fortsatt driva, men det är ju roligt få med sig nåt hem också. Mer jakt till helgen.

7/9 Söndag. 5 grader varmt vid sextiden , vindstilla men ingen större jakttur idag. Skorpan sökte febrilt efter jösse, vilket bara ledde till ett kort drev på ca 15 min sen dötappt. Antagligen blev det en jaktdag för mycket, hennes vilja fanns men även trötthet efter gårdagen. Förresten var det inte bara Skorpan som var trött.

Nästa vecka blir det nog tre nya jaktdagar!

6/9 Lördag. En fin jaktmorgon    -3 grader och vindstilla. Vi släppte hunden  ca. 5.30 uppe i Klöverberget och efter 10 min. var jösse på benen. Drevet gick ett tag uppe i berget för att sedan vika av nedåt, det passerade Klöverbergsvägen, en bäck, två längsgående tjärnar och Mjöträskvägen, för att slutligen gå upp i Lombberget. Vi tappade kontakt med drev och hund och återfick den inte förrän närmare tio, då hade hon tappt men fem över tio var det igång igen. Det var en stor hare, vilket märktes på drevet - ändå blev det ett bomskott! Vid elva kopplade vi en trött Skorpa och åkte hemåt.

Inte helt nöjd! bom...

4/9 Torsdag. Även denna natten regnade det ordentligt och både husse och hund blev som tvättsvampar, Skorpan behärskar dock tekniken att skaka av sig. Tyvärr så hittade dom inga slag, så inget hardrev hördes den dagen. Nöjd får man vara ändå!

3/9 Onsdag. Det hade regnat ordentligt under natten (enligt brorsan regnade det vid fyratiden). Vi släppte Skorpan vid halv sex och efter en knapp timme var jösse på benen, tyvärr var det en liten hare och drevet blev därefter, den sprang en vända och sen la den sig och tryckte hårt. Drevet rörde sig hela tiden inom ett ganska snävt område. Men att den redan kunde lite finter fick vi allt se. Släpp nr två blev strax efter nio och det resulterade i ett snabbare upptag, tyvärr gick drevet snabbt ur hörhåll. Det var svårt att hålla kontakten med drevet och det bästa var att hunden gick att blåsa in vid halv tolvtiden.

En trött men nöjd beagle!

 

Söndag 31/8. Harjaktssäsongen närmar sig äntligen. Under veckan har vi släppt Skorpan tre mornar - och visst - hon fungerar även i år. Om vädret tillåter har vi planerat in minst tre jaktdagar åt veckan.

Nöjet börjar!