NyTT – 2021…

2021

Grattis John-Olov och Speja till 3:e harettan!

Har-Zeldas Speja tog sin tredje haretta dec 2020, ägare John-Olov Johansson.

November 2020

John-Olov Johanssons har under hösten tagit två har ettor med sin Speja 🙂 Grattis till Speja och John-Olov

Har-Zeldas Speja


SE43009/2020 Akterstigens Liisa

Akterstigens Liisa – vår nya harjägare till hösten 2021:)

Liisa snart fem månader, hämtade vi hos Stig Bertilsson nere i Skövde i slutet på augusti. Liisa har ett mycket trevligt temperament och hon är nu uppfostrad av Tjorven, Pelle leker och retas hon med.

22 September 2019

Tjorven tog sin tredje haretta under Överkalixprovet, hon fick kämpa på bland stenar och hällar – men det är hon van vid. Det känns ut bra med en barmarksetta i championatet. Pelle startade också under Ökx-provet och han hade en tuff dag när han fick gå ca 1,5 kilometer på slag som sen ledde till ett tredjepris på hare.

SE JCH TJORVEN

Mars 2019 – slut på jaktsäsongen

Återigen blev det en jaktsäsong med avslut i december. Tjorven gjorde ett tappert försök med ett drevprov  16 december. Hon fick till slut ihop till 2 + 3:a hare, tyvärr visade sig det vara alltför  svårdrivet i 25 cm kall lössnö – och väderförhållandena möjliggjorde inte något ytterligare provtillfälle denna säsongen. ”Pelle” å sin sida har haft sin andra säsong i harskogen och han har haft fina drev – han ser ut att vara klövren (körde bort en ren 5 min) och hans jaktdagar i höst har påminnt oss båda två om ”Skorpans” början….

Nå, vi ser redan fram emot nästa jaktsäsong. Vi kan se tillbaka på en bra höst,  Tjorven är nu meriterad även i Norge med ett andra pris på hare – efter en tuff jaktdag i mycket karg terräng med närmast obefintligt skog! Hon drev där två harar som  iallafall visade sig fjorton gånger, lite vitsen med jakt sas.  Det är extra roligt att kunna se tillbaka på säsongen när fler har-zeldas avkommor startat och tagit pris på jaktprov.

Vi brukar alltid säga att det viktiga är att hundar från oss får jaga och jaktprov är inget måste – men visst är det roligt när avkommor meriteras. När vi summerar säsongen har vi kunnat skicka in en ansökan om SBlk`s bruksavelspris i guld för vår Gullan.

Gullan har haft två kullar en 2012 med Soramaan Eetu, 8 valpar och 2015 med Jööti, 5 valpar. Hennes meriterade avkommor är;

  • SE JCH (Ha) Har-Zeldas Molly 
  • SE JCH (Rå) Har-Zeldas Sikki
  • J Har-Zeldas Tjorven
  • J Har-Zeldas Beatrice
  • J Har-Zeldas Speja 
  • J Har-Zeldas Tina

oktober

”Pelle” – (har-zeldas noppe) startade på Haparanda provet och tog ett andra pris på hare, vädret var blåsigt med en del regn så Pelle gjorde det bra. Tjorven startade också men hennes hare gick ut på frusen väg efter en halvtimme och drevet slutade där…

6 oktober 2018

Erik har startat ”Pelle” på jaktprov och det blev ett tredje pris hare (3:a Ha) Pelle hade två upptag på hare, första haren drog iväg ett par kilometer till ett sommarstugeområde ca 40 min drev.  Andra haren ett sent upptag ca 55 min drev på hare och provdagen var slut. Det blir fler starter för Pelle – han har startat hösten mycket bra och har presterat flera långa drev den här hösten. Han har stött på ren en av gångerna och den drev han iväg på ca 5 minuter sen släppte han och kom åter – han verkar klövren, jättebra! Det kommer att bli fler jaktprov för Pelle… Han är drevsäker och löser tappt bra – en fin jaktkamrat med mycket jaktlust, Pelle jagar långa dagar.


FEBRUARI 2018

27 Januari fick Tjorven 7 valpar, 2 tikar och 5 hanar blev det 🙂 .  Alla mår fint 10 dagar idag och de växer stadigt.

8 Januari 2018

Tjorvens mage har blivit märkbart större de sista dagarna – lite svårt att få med på bild – men inget ultraljud behövs – så nu hoppas vi att allt fortsätter bra så blir det valpar runt den 28 januari!!! Info om stamtavla osv under VALPAR 2018

Är du jägare och intresserad av valp så kontakta Erik 070-3940794 eller maila till nilz.erik@spray.se

En ständigt hungrig Tjorven

November 2017

Det har varit en intensiv höst med flera jakthundar, det har varit Pelles första höst i skogen, han har fått en hel del tid i skogen och har gjort stora framsteg. Målet den här säsongen var egentligen att meritera Tjorven färdigt – men hon började löpa tio dagar in i november och strax därefter verkar säsongen plötsligt ta slut… mycket snö och sen blötväder på det. Tanken var också att ta en kull till kommande höst men eftersom Tjorven endast löper en gång per år bestämde vi oss för att para henne nu eftersom fortsatt jakt verkar tveksam och vi hellre ser henne i harskogen kommande höst…

Vi tror mycket på kombinationen med Hissjögårdens Nimbus och Tjorven.

September 2017

Erik och Tjorven var med i det svenska laget på årets Gränsälvskamp och placerade sig på en individuell andraplats med ett finskt andrapris – hon hade igång två harar under dagen. Det svenska laget vann med 20-16, nästa år är det 30års jubileum för tävlingen och den hålls då på den svenska sidan av Torneälven.

Sommaren 2017

Började semestern med lite fjällvandring i Abiskofjällen, sen vår där också med mycket vatten men jättefint väder och vacker natur.

Erik med Pelle, Gullan och Tjorven. Bilderna till vänster Doris sen Pelle.

Sen har vi mest ägnat sommarn åt hemmafix men också hunnit med årets utställning i Haparanda. Efter att ha ”vilat” Tjorven från utställning trivdes hon nu åter bra i ringen och visade upp sig riktigt fint och resultatet blev också excellent med CK och reservcert, ”Pelle” fick very good  i juniorklass och det fick också hans kullsyster Har-Zeldas Doris, ägare Anders Berglund, jättefina resultat. Nu längtar vi till jakten!

APRIL 2017

Har i år fått Svenska Beagleklubbens Bruksuppfödarpris i Guld, en utmärkelse för meriterade beaglar från vår uppfödning. Det är med avkommor undan vår stamtik Zelda, ”Skorpan” och hennes dotter Har-Zeldas Gullan. Undan Skorpan blev det tre kullar och undan Gullan två. Gullans andra kull är född 2015 så den är på tillväxt… Gullan har i år även fått Bruksavelspriset i Brons. Skorpan fick Bruksavelspriset i Guld 2014, hon var en fin jaktkamrat.

SPEJA

Lika viktig komponent i uppfödningen är förstås valet av avelshane, i det här fallet kan nämnas Raimo Vastapuus Konttikuusen Jeppe, Antti Raskus Huuhkajan Kimi och Pertti Kärnäs Soramaan Eetu. Valparna 2015 undan Gullan och Tuomo Rantalas Jööti tror vi också mycket på, en valp Har-Zeldas Speja har i vinter debuterat på jaktprov med en Ukl 3, flera av de valparna har också mycket fina resultat från utställning. Sen kommer förhoppningsvis kullen efter Tjorven och Skredbekkens Bopi att bli bra. Vi har en av valparna hos oss och i höst ska vi vistas i skogen lite mer än vanligt…med bland annat Har-Zeldas Noppe ”Pelle”.

För oss är det inte meriter och pris i sig som är det viktiga utan att vi tar fram goda jaktkamrater och att de får jaga, vi ser dock bruksavelspriset som ett kvitto på att vår uppfödning är på rätt spår.

Februari 2017

På ”Alla hjärtansdag” 14 februari tog Tjorven sin andra har-etta på en provruta i Sangis. Tjorven gjorde en drevprovsstart i slutet på december som resulterade i ett tredjepris och började därefter löpa på nyåret… Snödjupet hos oss är sen länge för mycket så det var en jaktsugen Tjorven som släpptes.

Januari 2017

Ny i vår kennel är ”PELLE”  SE40738/2016 Har-Zeldas Noppe, strax före jul anlände Pelle och vi ser fram emot  och längtar till hösten när det blir dags för en ordentlig injagning. Pelle är efter Skredbekkens Bopi och vår egen Tjorven, han är femte generationens beagle hos oss.

12 November 2016

Grattis till Johnny Svensson och hans Har-Zeldas Molly som i dagarna tog 1+2Ha och med det blev SE JCH, Molly som finns nere i Småland är ett kullsyskon till vår Tjorven, Soramaan Eetu är far och Gullan mor förstås. Jättekul!

Foto: Johnny Svensson

h-z-molly2

10 Juni – 6 valpar föddes 10:e juni

4 hanar och 2 tikar.

valp2016

April

23 april, Erik och NbBlks kassör Anders representerade  Norrbottens Beagleklubb vid  Beaglefullmäktige i Södertälje. Här en bild när Erik tar emot Bruksuppfödarpris i silver, för meriterade beaglar från vår uppfödning.

bf2016

12 april var Erik med Tjorven till Kajaani och Ilmari Pulkkinens Skredbekkens Bopi, så nu hoppas vi på valpar runt den 13 juni, parningen gick bra. Med på resan var Hasse Eliasson och Toivo Kangas tolkade. Borde bli mycket jaktlust i de valparna.kajaani2016.1

27 November

Tjorven gjorde debut på jaktprov och tog sin första har-etta, vi hoppas hinna med fler starter innan säsongen är över… Hon är den fjärde som meriterats i kullen efter Gullan och Eetu.

tj1

24/5 Gullan och Jöötis valpar, 4 Tikar och 1 Hane.

valpar-2015


18 MAJ God nyhet! FINJCH SEJCH Soramaan Eetu (FIN42496/07) som är pappa till vår valpkull 2012 är nu MLS testad och bär inte på MLS-genen dvs han är N/N. Ett par av valparna från kullen är testade tidigare bl.a. vår Tjorven men nu behövs alltså inga fler testa sina valpar för MLS.


6 MAJ  Dag 44 i Gullans dräktighet och visst börjar magen bli rund.valpar1

Valpningen blir till Pingsthelgen 23-25 maj….


pris

MARS 2015 Vi har varit till Finland och parat Har-Zeldas Gullan med Jööti. Det blev ett trevligt besök i Saarijärvi hos Tuomo och Seija Rantala, både Jööti och Gullan blev snabbt förtjusta i varandra och det blev en lyckad parning. Vi fick hjälp med tolkning av Tuomos jaktkompis Helge och bl.a. en titt på Jöötis prissamling. Nu är det bara att vänta och hoppas på nya jaktkompisar i slutet av maj…


JANUARI 2015 Johnnys Molly (bilden till höger) tog sin första har-etta, har även tagit ett andrapris på hare. Grattis! Molly är ju också en valp efter Eetu och Gullan (födda 2012)MOLLY1.


November 2014 Först ut att bli drevprovsmeriterad från Gullan och Eetus kull är Beatrice, Grattis till Bea med familj! Beatrice som finns i Härjedalen tog en tvåa Hare plus lite till…

BEABilden är från en jaktdag med Bea, härlig bild!

Kullens far Soramaan Eetu blev i höst klubbmästare i Finska Lapplandsbeagleklubb,

1. Soramaan Eetu BEAJ 1 71,21P, om.Pertti Kärnä, Tornio
2. Elmo BEAJ 2 59,00 p, om. Jouko Leskinen Kemi
3. Nasti BEAJ 2 50,58 p, om. Pauli Kuula Kemi
4. Ahontauksen Roosa BEAJ 3 47,67 p, om. Toivo Kangas Oulu
5. Tulisalon Nalli BEAJ 3 47,29 p, om. Jouko Simula Kemi
6. Blackpepoon Be Cooper BEAJ 0 39,67 p, om. S & A Kaisto Ii
7. Harringan Eldari BEAJ 0 35,33 p, om. Jukka Mustonen Keminmaa
8. Kotokorven Anastasia BEAJ 0 22,46 p, om. Erkki Närvälä Keminmaa
9. Tättärätän Turo BEAJ 0 11,46 p, om. Kyösti Kemppainen Kemi
10. Reni BEAJ 0 3,00 p, om. J & K Laukkanen Rovaniemi


Oktober 2014 Erik och Gullan var med i det svenska laget vid 26:e upplagan av Gränsälvskampen, Gullan placerade sig på en individuell tredjeplats och det svenska laget vann med siffrorna 23-14. Ulf Öhlunds Hugo ”Perro” tog den individuella segern och Martin Aldéns Dolly tog andra platsen.

hugo.gkgränsälvskampen 2014

18 Maj Gullan har börjat löpa men vi tycker det blir för långt in på jaktsäsongen för en valpkull så vi avvaktar tills det är löpning nästa gång, dvs i slutet på året.

April 2014 Vi har låtit testa både Gullan och Tjorven för MLS-genen , ingen av dem är anlagsbärare. Båda N/N. Zelda är testad sen tidigare även hon N/N.   Testrapport;   VGL_Test_Reports

Februari 2014  Gullan nybliven SE JCH på hare.gullan2014

Februari 2014  Gullan startade på jaktprov 6/2 och tog sin andra har-etta.

December 2013 Vi har med hjälp av finska avelsrådet hittat lämplig hane åt Gullan så det blir förhoppningsvis valpar till sommaren. Det blir en resa till Saarijärvi,  till Tuomo Rantalas Jööti. Jööti är finsk jaktchampion och har deltagit på finska mästerskapen, de två senaste åren har han kommit på andra plats.

Sommaren 2013 Ett litet galleri som sammanfattar sommaren i korthet, nu blir det snart dags att släppa hundarna… Tjorven har bl. a. varit på sin första utställning, sen lite bilder från ett besök i vindelfjällen.

[nggallery id=19]

17 MAJ 2013  Skorpan opererades för juvertumörer på sin tioårsdag 7 maj, hon har hela tiden mått bra och varit pigg och nu har vi fått veta att de var godartade. En mycket god nyhet för oss…

SKORPAN

2/11 2012 Har-Zeldas Hugo tog en finsk har-etta under Nordiska och är därmed klar för Finskt jaktchampionat Grattis!

 24/8 Valparna har nu fått nya hem,  (- om du klickar på bilderna nedanför så blir de större!)

 

22 JUNI Så kom Gullan och Eetus valpar på midsommarafton, 8 st, 4 hanar och 4 tikar!

Nya bilder på pappa Eetu, här på semester…

 

7 MAJ

Erik har varit ner på beaglefullmäktige i Södertälje under helgen som representant för Nbblk, han erhöll samtidigt Bruksavelspriset i brons för Zelda, ”Skorpan” (priset baseras på jaktprovsmeriterade avkommor). Zelda tänker alltjämt på harjakt och firar idag sin nionde födelsedag med en bit tårta! Ulf Öhlund var också där och tog emot pris för Hugo som blev, Årets Har-hund  samt Årets Allround-hund!.

  22 APRIL 

Valpar väntas vecka 25

FEBRUARI

 Pertti Kärnäs FINJCH Soramaan Eetu tog ett drevcert(1+2Ha) på 50 poäng under drevprov i Haparanda och blev därmed även SEJCH.

  

  8 JANUARI 2012

Lyckat drevprov i Haparanda för Gullan, resultat en 1:a Ha med 47poäng.

 7 DECEMBER 2011

 Ulf och Hugo har under måndag-tisdag deltagit på Beagle SM nere i Skaraborg. Hugo drev dag ett fälthare till ett förstapris och ledde därmed. Dag två slog Hugo till ordentligt med ytterligare två förstaprisdrev, även de på fälthare. Hugo toppade även dag 2 och tog hem SM titeln till Norrbotten!  

Stort Grattis! 

På bilden; Stig Ericsson m. Gia, Ulf med Hugo ”Perro” samt Sivert Nilsson med Lakrits

 15 November 2011

Ett stort grattis till Ulf Öhlund och Har-Zeldas Hugo ”Perro” som för andra året i rad kvalificerat sig till SM!

Samtidigt får vi gratta Hugos kullsyster ”Lovis” Har-Zeldas Elsa som på Haparandaprovet tog en ordinarie har-etta. Ägare till Lovis är Johanna Torikka, Luleå.

 ”Perro”på bild.

10 September 2011

Nöjd blev husse när Skorpan drev till en finsk etta under gränsälvskampen och därmed blev FINJCH, hon placerade sig med sin tredjeplats som bästa svenska hund.

                                                                                                                                   

                                  

10 Augusti 2011

Eftersom Skorpan tog hem Barry Lindahls vandringspris vintern 2010 har vi idogt letat efter ett nytt, vi ville gärna knyta an till vår traditionella harjakt som vi ju har i Norrbotten.

Vandringspriset är nu en bild i  konstglas av konstnärinnan Birgitta Sandin, Auktsjaure.

Förutom med sin atelje Nymånen jobbar Birgitta tillsammans med sin man Mikael och deras fyrtio slädhundar som hundspannsguide.
Gör gärna ett besök på www.nymanen.se  Där finns mycket fina saker/bilder  att se…

Kriterierna för priset kan man till viss del läsa ut av bilden, en beagle och en hare skall ingå. För inteckning krävs lägst första pris på hare under Överkalixprovet/Klubbmästerskapet .För att erövra priset krävs tre inteckningar med samma hund. Vi hoppas på fortsatt inspiration för traditionell drevjakt med norrländska beaglar och önskar klubben och dess medlemmar lycka till.

Margareta och ErikComments are closed.